Do przygotowania tej pożywnej przekąski potrzebne nam będą następujące składniki:
2 średnie czerwone cebule,
200 g pieczarek portobello,
13 grzybów shitake,
300 g borowików świeżych lub 30 g borowików szlachetnych suszonych,
200 g kapeluszy małych pieczarek,
510 ml czerwonego wytrawnego wina,
3 średnie marchewki,
8 małych ziemniaków,
4 średnie ząbki czosnku,
2 średnie liście laurowe,
4 ziela angielskie,
2 czubate łyżki przecieru pomidorowego,
1 gałązka rozmarynu,
1 pęczek natki pietruszki,
3 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki masła.
Przygotowanie
Suszone grzyby shitake i borowiki namoczmy w gorącej wodzie, a kiedy spęcznieją, pokrójmy je. Natomiast jeśli używamy świeżych grzybów, pokrójmy je na mniejsze kawałki. W taki sam sposób potnijmy pieczarki portobello. Czosnek obierzmy, posiekajmy. Marchewki obierzmy, pokrójmy w plasterki. Kapelusze pieczarek umyjmy. Ziemniaki obierzmy, pokrójmy w kostkę. Cebulę obierzmy. Jedną z cebul podsmażmy na 1 łyżce rozgrzanego masła. Dodajmy pokrojone wcześniej pieczarki. Całość wymieszajmy.
Jeszcze chwilę trzymajmy na płomieniu, przełóżmy do miski. Na tej samej patelni rozgrzejmy drugą łyżkę masła. Wrzućmy posiekany rozmaryn, drugą cebulę, marchewki, czosnek oraz ziemniaki. Następnie wlejmy czerwone wino i sos sojowy. Wrzućmy liście laurowe i ziele angielskie. Potem dodajmy borowiki i grzyby shitake oraz przecier pomidorowy. Całość wymieszajmy.
Duśmy pod przykryciem na małym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie (zajmie to około 15-17 minut czasu). Na koniec dołóżmy pieczarki portobello. Całość ponownie zagotujmy. Farsz nałóżmy do kapeluszy pieczarek. Zapieczmy. Posypmy grubo posiekaną natką pietruszki.
Leci Ci ślinka na kolejne przepyszne potrawy? Spójrz na przepisy na stronie www.pyszniej.pl i zafunduj nieziemskie jedzonko dla całej rodziny!