Kurczak z certyfikatem – jakie ma zalety i czym różni się od standardowych produktów?

Białko to cenna substancja odżywcza, która znajduje się w różnych produktach spożywczych. Największą ilość białka można znaleźć w białym mięśnie, a dokładniej mówiąc, w drobiu. Niestety, mięso niezwykle często zawiera konserwanty czy antybiotyki. Właśnie dlatego warto sięgnąć po pewną alternatywę, którą jest kurczak z wolnego wybiegu.

Czym jest kurczak ekologiczny?

Kurczak z certyfikatem to całkowicie zdrowy produkt, ekologiczny. A tego typu artykuły spożywcze otrzymują specjalne certyfikaty na terenie Unii Europejskiej, które potwierdzają ich jakość. To bardzo cenny produkt, ponieważ jest pełny cennych składników, takich jak białko, ale nie tylko. Jednocześnie kurczak EKO ma niewiele tłuszczu w porównaniu do innych mięs, zwłaszcza popularnej w Polsce wieprzowiny. Taki kurczak jest też lekkostrawny – nadaje się więc wprost doskonale podczas diety lekkostrawnej, ale i odchudzającej. Co ważne, ze względu na ilość białka, kurczaka EKO wybierają również sportowcy, którzy szczególnie potrzebują tego składnika w swojej diecie. Jest to też najbardziej preferowane mięso przez dzieci i osoby starsze.

Jak wygląda hodowla kurczaka z wolnego wybiegu?

Kurczak z wolnego wybiegu ma wiele zalet zdrowotnych, na co ma wpływ przede wszystkim działania hodowcy. Na czym polega hodowla EKO drobiu? Pierwsze co robi hodowca, to wybór rasy kurczaków. Wybiera się zazwyczaj starsze odmiany, które charakteryzują się tym, że są bardzo odporne na choroby i są znakomicie przystosowane do naturalnych warunków życia i do spożywania tradycyjnego pokarmu. Zwierzę w takim miejscu ma dostęp do sporej przestrzeni, gdzie może biegać, spacerować, rozprostowywać skrzydła i mieć kontakt z innymi ptakami. Kurczaki w takiej hodowli jest karmiony zdrowym i naturalnym dla drobiu pożywieniem, ponadto cały czas ma dostęp do świeżej wody, może przebywać na słońcu, co dla żywych organizmów jest również ważne (zarówno dla ludzi, zwierząt, jak i roślin). Kurczak z certyfikatem otrzymuje do jedzenia nie tylko najwyższej jakości paszę, ale i składniki, które mógłby znaleźć w naturalnej hodowli sprzed wielu lat, czyli takie elementy jak niewielkie owoce, zioła, dżdżownice i ślimaki.

Kurczak bez antybiotyków

Zwierzę z hodowli ekologicznej to również kurczak z wolnego wybiegu bez antybiotyków. Hodowcy EKO nie podają swoim zwierzętom żadnych antybiotyków, o ile nie jest to absolutnie konieczne. Kurczak bez antybiotyków jest o wiele zdrowszy dla człowieka. Z tego powodu do hodowli wybiera się zwierzęta wyjątkowo odporne na choroby. Tym sposobem można uniknąć podawania antybiotyków.

Kurczak bez hormonów

Kolejną zaletą mięsa, które pochodzi z hodowli ekologicznej jest to, że nie posiadają w sobie żadnych hormonów. Zwierzęta przebywające w takich miejscach nie otrzymują żadnych preparatów, które wpływają na wzrost – przyspieszają go i/lub zwiększają. Kurczak bez hormonów jest karmiony wyłącznie zdrowymi oraz naturalnymi paszami i dodatkami w postaci owoców czy dżdżownic. Co warto wiedzieć, zwierzę tego rodzaju nie otrzymuje również genetycznie modyfikowanej żywności, czyli dobrze wszystkim znanego GMO.

Dlaczego warto kupować kurczaka z certyfikatem?

Kurczaki z wolnego wybiegu, czyli hodowli ekologicznej, charakteryzują się wieloma zaletami. Przede wszystkim są niezwykle bogate w liczne składniki odżywcze, które są niezbędne każdemu człowiekowi do prawidłowego funkcjonowania. Taki kurczak nie otrzymuje również hormonów, ani antybiotyków, dlatego jest po prostu zdrowym produktem. Zwierzę tego typu jest za to karmiona naturalnymi paszami i dodatkami, któe są pełne witamin i minerałów. Ponadto takie mięso jest bardzo cenione – jest nie tylko zdrowe, ale i smaczne i odpowiada wielu osobom.

Poprzedni post Najpopularniejsze gatunki dzikich zwierzętą w Polsce